Den nya svenska arbetarklassen : rasifierade arbetares kamp inom facket

Author:
  • Diana Mulinari
  • Anders Neergaard
Publishing year: 2004
Language: Swedish
Pages:
Document type: Book
Publisher: Boréa Bokförlag

Abstract english

Vilken bild har LO av invandrare och invandrararbetare? Diana Mulinari och Anders Neergaard har forskat om nätverket FAI — Fackligt Aktiva Invandrare — och erfarenheter av kamp inom facket. Hur kan man jobba fackligt om man inte betraktas som ”en riktig arbetare”? Hur skapas medvetanden som samtidigt spänner över klass, kön och etnicitet?

Med hjälp av begreppen rasifiering och kulturrasism analyseras den problematiska relationen mellan LO och fackligt aktiva invandrare. Författarna visar hur denna grupp marginaliseras inom fackföreningsrörelsen, men också hur en bredare etnisk mobilisering kan åstadkommas på den fackliga arenan.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Gender Studies

• ISBN: 91-89140-31-1
Diana Mulinari